De warme ambachtelijke bakker is de laatste tijd veel in het nieuws.
Hoge energie prijzen, stijgende grondstof kosten…. waar gaat het heen ?
Ik hou mijn hart vast voor veel bakkers die ik persoonlijk ken.
Ook wij hebben er flink last van. Ondanks de prijsverhoging die alle bakkers hebben ingevoerd, blijven de kosten stijgen. We kunnen niet alles doorberekenen, want dan komt er geen klant meer en wordt brood (wat je dagelijks eet!) een luxe product. Dat kan toch niet de bedoeling zijn ?
De bakkers hebben dit nog nooit meegemaakt en we staan met zijn allen een beetje tegen de muur.
De meeste bakkers kunnen niet zomaar verduurzamen of overstappen op een andere energiebron.
Denk aan gas ovens die nu elektrisch zouden moeten worden.
Dit zijn investeringen die je nu niet kan doen.
De oplossing ? Geen idee, de regering zal iets moeten doen, maar voordat effect heeft.
Thuis kan je de verwarming een aantal graden lager zetten. Dat gaat met een oven waarin je brood bakt nu eenmaal niet.
Wat doen wij wel ? Alle verlichting is vervangen voor LED verlichting en gaat uit als we het niet nodig hebben of er niet meer zijn. Alle ovens zijn elektrisch, we gebruiken geen gas meer.
Mocht jij nog tips voor ons hebben , laat het ons weten.
Ook proberen we “strakker” te plannen om verspilling tegen te gaan. Met als gevolg, dat we er soms wel een naast zitten en een bepaald brood soort niet meer hebben. Vroeger zetten we dan de ovens weer aan en bakten we nog 1 soort bij.
Daar zijn we mee gestopt. We zullen je dan een alternatief aanbieden.
Voor nu, koop bij je eigen lokale bakker (waar dan ook)
Zoveel zijn er niet meer, en hoe zonde zou het zijn als er straks geen bakkers meer zijn.