Een paar maanden terug waren de bakkers groot in het nieuws.
De energie en de grondstof prijzen waren zo hoog, dat veel bakkers per direct in de problemen kwamen. Met de nodige aandacht (weet u de “licht uit, kaars aan” actie nog) haalden we zelfs het 8 uur journaal. Bijna iedereen vond het zonde als de bakker (en andere ambachten) zouden verdwijnen uit het straatbeeld.
Vreemd eigenlijk, aangezien meer dan 80 % van de bevolking zijn of haar brood bij de supermarkt haalt.
In de afgelopen periode zijn er in Nederland alsnog een aantal bakkers gesloten (lees failliet)
Een paar hiervan kennen we persoonlijk, erg verdrietig allemaal.
Maar dat lees je nergens meer, tenzij het in je eigen woonplaats is.
Afgelopen week ook weer een goede bakkerij in Groningen. Groot nieuws in die regio, waarop ook het Dagblad van het Noorden er weer aandacht aan gaf en een klein onderzoek deed.
Hieruit blijkt dat 91 % van de ondervraagden het ambachtelijke brood van de bakker de moeite waard is om er nog naar toe te gaan. 91% !! dat is heel veel, maar waarom doen ze dat dan niet?
Te duur, supermarkt is toch makkelijker, we hebben geen idee.
Veel bakkers (waaronder ook wijzelf) zijn nog aan het afbetalen van de rekeningen van de energie van de afgelopen dure maanden. Grondstoffen zijn weer redelijk stabiel (nog steeds hoger) en de nieuwe CAO komt er ook aan. We houden ons bakkershart vast voor veel bakkers in Nederland.
“Maar als ik bij jullie kom is het altijd druk ?”
We horen het vaak en dat klopt ook wel, maar dat zijn echt momenten.
Denk aan zaterdagochtend, tja dan staat er een soms een rij.
Maar niet op dinsdag ochtend….. en dan moet er ook energie en loon betaald worden.
Hierdoor dreigt de bakker op de hoek te verdwijnen. De meeste vinden het nog romantisch een bakker op de hoek of in een klein winkelcentrum, maar van alleen weekend klanten kunnen de meeste bakkers niet eten.
Nu heeft Amersfoort 150.000 inwoners en maar 3 bakkers die het Nederlandse brood maken. (Turkse bakkerijen en Franse bakkerijen niet meegeteld).
En hiervan gaat er deze maand weer 1 sluiten.
Hierdoor wordt een bakker, die eigenlijk je dagelijkse brood maakt, dus exclusief.
Dat kan nooit de bedoeling zijn!
Om een bakkerij op te starten zijn behoorlijke investeringen nodig (ovens en andere machines). De kans dat dit in Amersfoort gaat gebeuren, schat ik zeer laag in.
Wat krijgen we ervoor terug ? Voornamelijk horeca zaken waar je koffie kan drinken.
Dus koffie op straat en je boodschappen alleen nog maar in een supermarkt.
Begrijp ons niet verkeerd. Als je zelf een groot gezin hebt en een normaal inkomen, dan is de bakker domweg te duur. Dat begrijpen we. (we hebben ook brood van gisteren tegen een zeer scherpe prijs)
Maar als gemak de mens dient en alles bij de super wordt gehaald, dan wordt het wel een karig straatbeeld.
Dus onze oproep, proef het ambacht (ook de slager en de visboer) en blijf de kleine ondernemer steunen. Je proeft het verschil ! En je weet wie het maakt. Lijkt me ook niet onbelangrijk aangezien je het wel in je lichaam stopt.
Op dit moment zijn we lekker bezig met bijvoorbeeld speculaas. Kom ze maar proeven.